martes, 14 de julio de 2015

Un blanc i negre ple de colors.

Com cada any, des de l'Arxiu Municipal d'Alcoi, es va editar a abril un llibre per a la celebració del Dia del Llibre, que es podia aconseguir de forma gratuïta a les llibreries locals si compraves a les mateixes, i una vegada passada aquesta data, es va posar a la venda (crec que, si algú està interessat, encara queden exemplars).
El llibre es titula "Un blanc i negre ple de colors = Un blanco y negro lleno de colores", i és el resultat de la digitalització que l'Arxiu està realitzant des de fa un temps del fons fotogràfic de Paco Grau, qui ha sigut fotògraf al diari Ciudad entre els anys 1978 i 1990, i a l'Información entre 1978 i 1982; també ha treballat per a revistes com Canelobre o Món Textil, i ha sigut corresponsal d'El País; a banda, ha realitzat gran quantitat d'exposicions, tant individuals com col·lectives, i ha editat diferents monografies amb les imatges captades per la seua càmera.
El llibre que hui presentem recull una sèrie de quasi 100 fotografies realitzades durant la primera dècada de la democràcia, en les festes de Moros i Cristians dels anys compresos entre 1979 i 1989, mentre Paco Grau treballava al Ciudad. Aquest és el motiu què les imatges siguen en blanc i negre, ja que originàriament estaven realitzades per al periòdic, per la qual cosa s'ha volgut mantenir aquest esperit. No obstant això, com diu Ramón Climent al pròleg, és el lector qui ha de donar el colorit a les fotografies des de la seua perspectiva particular. 
Les instantànies arrepleguen els actes habituals de la Nostra Festa, com ara l'Himne, les entrades o l'Alardo, però també podem vore altres menys habituals, com les típiques paradetes, un riu de gent dirigint-se a vore els actes, una plaça encatifada de paraigües, la col·locació del monument a Sant Jordi ubicat a la Rosaleda, el muntatge de l'Enramà o l'assaig entre els capitans moro i cristià de la lluita final. Però entre totes aquestes imatges voldria destacar per la seua importància històrica per a la Nostra Festa, la foto de la pàgina 11. Datada l'any 1979, podem vore una entradeta en què participen els membres del govern municipal, entre ells l'alcalde Josep Sanus i el regidor Josep Albert Mestre; al costat d'aquests les regidores Concha Martínez i María Julia Miró. Va ser en aquest moment quan aquestes dues dones van ser "convidades" a retirar-se de l'esquadra i on va començar el problema de la dona en la festa.
Per a acabar, dir que el text, escrit en valencià i castellà, és a càrrec de Ramón Climent, director d'El Nostre Ciutat, i al principi del llibre hi ha dos pròlegs, un del mateix Ramón i l'altre de Josep Lluís Santonja, director de l'Arxiu Municipal.
Una vegada més, un bon treball de difusió del patrimoni documental de la nostra ciutat.

 

2 comentarios:

Unknown dijo...

hola observo que no hay ninguna mencion a una de las obras de rogelio sanchis obras escogidas sobre alcoy que son dos tomos y me extraña. Nosotros tenemos un par de cajas con los ultimos ejemplares nuevos por que los edito en su dia mi padre tambien autor de horas robadas un saludo

Judith dijo...

Hola Daniel:
Conozco la publicación a la que haces referencia, pues tengo los dos volúmenes con la recopilación de varias de las obras de Rogelio Sanchis, el propio editor me los regaló. La lista de libros sobre Alcoy es larga y poco a poco voy publicando entradas, tiempo al tiempo. Por cierto, la primera entrada de este blog fue precisamente sobre el libro de Miguel Pascual "Horas robadas", hace ya de eso bastantes años.
Un saludo y gracias por pasarte por Bibliografía Alcoyana y dejar tu comentario.