jueves, 30 de noviembre de 2017

Si ha nevat

Després d'uns mesos de sequera, reprenc les ressenyes al blog amb una novel·la que m'ha agradat molt. Es tracta de Si ha nevat, de Paco Esteve i Beneito, que va ser guardonada amb el Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià 2015 atorgat per la Diputació Provincial d'Alacant.
L'autor, nascut a Agres el 1979, és llicenciat en Filologia Catalana i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i ha treballat com a traductor i professor. També és autor d'altra novel·la titulada Qui no fa la festa (2013) i del treball Agres i dolces (2016), un recull de llengua, toponímia i literatura oral al seu poble d'Agres.
A Si ha nevat, Paco Esteve ens conta les històries de Joan, l'últim nevater de la Mariola, i de la família Puig, propietària del monopoli del comerç de la neu. Les seues històries ens les conta un periodista alcoià, qui entra amb contacte amb Joan quan va a Agres a curar-se una malaltia respiratòria crònica. Però al llarg de les quasi 300 pàgines del llibre, i amb el fil conductor de la vida de Joan i dels Puig, el lector pot endinsar-se en el que va ser la vida a la zona de l'Alcoià i el Comtat durant el final del segle XIX: les Guerres Carlines, els "senyorets", les supersticions, el còlera, la revolució del Petroli a Alcoi, les vagues, el comerç de la neu, el caciquisme...
El ventall de personatges que hi apareixen a la història abraça tot tipus d'estrat social, des del noble, qui es lamenta de l'èxit econòmic de la nova burgesia, fins al mateix Joan, un xiquet criat a un mas, qui aprén a ajudar els malalts a través dels remeis tradicionals i la imposició de mans. Però tots ells són desenvolupats de manera que les seues complexes personalitats arriben al lector sense cap tipus de problemes i li transmeten aquella forma de vida a les muntanyes de la Mariola.
En resumen, tot un quadre costumista de la vida a les nostres muntanyes, pobles i ciutats de finals del segle XIX, que es barreja amb elements màgics i tradicionals i conformen un relat pausat i de bona lectura.
El regal perfecte per a aquest Nadal.

No hay comentarios: