viernes, 29 de abril de 2016

Una mirada a la Festa

Com és habitual els últims anys, per a la celebració del Dia del Llibre a la nostra ciutat, l'Arxiu Municipal ha publicat un llibre amb imatges pertanyents a la seua fototeca. Aquest llibre, que forma part de la col·lecció "Arxius de la Fototeca Municipal d'Alcoi", té com a objectiu la difusió del patrimoni que custòdia l'Arxiu Municipal i que, per a la majoria d'alcoians, és completament desconegut.
Aquest 2016 el tema central del llibre són les festes de moros i cristians vistes per la càmera de Vicente Martínez Andrés i porta per títol Una mirada a la Festa. Vicent Martínez va néixer el 1924 i era delineant de professió, encara que la fotografia era la seua passió. Aquesta afició el va portar l'any 1957, junt amb altres, a fundar l'Agrupació Fotogràfica Alcoiana i al llarg dels anys seixanta i setanta va ser guardonat amb diversos premis com per exemple, menció especial al I Saló Nacional de Fotografia d'Alcoi en 1958, I Saló Regional Monogràfic de la Banda Primitiva Setabense en 1973, Premi Negtor de Plata en el II Saló Nacional de Fotografia Tauromàquia en Santa Cruz de Tenerife en 1974, XXII Concurs Nacional de Fotografia Artística en Sitges en 1973, IV Biennal de Fotografia "Muntanya dels Països Catalans" a Reus en 1974, etc.
Les 85 fotografies que recull aquesta monografia ens mostren imatges, totes en blanc i negre, de les festes de moros i cristians de diferents anys, encara que totes estan ubicades cronològicament entre els anys seixanta i setanta. La gran majoria estan realitzades durant les Entrades, però també podem vore altres actes com l'Alardo o la Glòria. Com sempre en aquest tipus de llibres de fotografia, criden l'atenció els canvis, el que ja no està o el que és diferent hui en dia: la roba dels espectadors, edificis desapareguts, la simplicitat d'alguns dels dissenys de les esquadres de negres, etc. Els textos que acompanyen les instantànies són obra de Josep Maria Segura, el director del Museu Arqueològic i un habitual en aquest tipus de publicacions.
Encara que el fotògraf no era un professional, podem dir sense cap dubte, que la qualitat de les imatges és tal que, com diuen els seus fills al pròleg del llibre, transmeten el fet que Vicent Martínez Andrés portava la fotografia en la seua ànima.

No hay comentarios: