viernes, 24 de junio de 2016

La cuina de la Serra de Mariola: receptes i gastroliteratura

La cuina de la Serra de Mariola: receptes i gastroliteratura és l'original títol de l'últim llibre de cuina editat que parla de la nostra gastronomia. Les autores són les contestanes Mila i Ana Valls, mare i filla, que han posat per escrit les receptes típiques de la nostra zona, la dels pobles que envolten la nostra Serra de Mariola. 
Però aquest no és un llibre sols de receptes de cuina, sinó que també inclou un poquet de gastroliteratura. I què és la gastroliteratura? Doncs són xicotetes històries i anècdotes que giren al voltant del menjar i que, en aquest cas, han estat escrites per les mans de Silvestre Vilaplana, Sergi Castillo, Amàlia Garrigós, Francesc Gisbert, Pepe Sastre, Ivan Carbonell, Mercè Climent, Pep Jordà i Francesc Jover. A més a més, l'historiador valencià Vicent Baydal ha sigut l'encarregat d'escriure el pròleg.
Pel que fa a les receptes que conté el llibre, estan organitzades en tapes, coques, arrossos, guisats, carns, conserves i saladures, dolços i begudes. A més, són les tradicionals, les de tota la vida: olleta, cocotets, potatge, arròs al forn, alls durs, croquetes de bacallà, arròs amb conill, anous de Nadal, coradeta... i un llarg i abellidor etcètera. Les instruccions són bàsiques i clares i estan acompanyades de fotografies realitzades per Siena Botella i que les fan encara més atractives.
El que voldria destacar d'aquesta obra, és el fet que les històries i anècdotes que es conten al llibre, el transporten, o almenys a mi m'ha passat, a la teua pròpia infantesa. Recorde amb claredat cristal·lina els caps de setmana a casa de la meua àvia a Muro: l'olor del putxero els diumenges abans d'anar a missa, els ametlats i els pastissets de moniato que feia per a festes de moros i cristians, la coca de tomaca i de farina en l'estiu, la sang, les roses i la dacsa per al vermut, l'arròs amb conill que sempre em cremava la llengua, la rodeta que tenia al caixó de la taula de la cuina per a tallar la pasta per a fer els cocotets, les anècdotes familiars contades sobre quant forts eren els alls durs que feia el meu avi... Molts records, olors i sentiments.
Un molt bon llibre per a tindre sempre a la mà i poder gaudir de la nostra gastronomia tradicional.
I també podeu trobar la versió en castellà.

No hay comentarios: