viernes, 9 de diciembre de 2016

Esperaré siempre tu regreso

Acabat de publicar, Esperaré siempre tu regreso és l'últim treball de l'il·lustrador i escriptor alcoià Jordi Peidro. Aquest autor, segons apunta la mateixa publicació, té una llarga trajectòria com a dibuixant amb diferents àlbums com El ojo del Africano, La bahía del ahogado o la sèrie Contes i llegendes, aquesta última d'aparició periòdica a la revista infantil Xiulit, la qual s'edita en l'actualitat. Com a escriptor d'obres de teatre, destaquen els seus treballs Miguel XXI, Lletraferida, El segrest de S.M. o Això era una volta. Mentre que compta amb una única novel·la, La herencia del mar.
Esperaré siempre tu regreso és el seu primer treball en el qual Peidro parteix com a punt de partida d'una història real, ja que es basa en la vida d'un altre alcoià, en la vida de Francisco Aura Boronat, un soldat republicà qui en finalitzar la Guerra Civil es va exiliar als camps del sud de França. Allí es va allistar a les Companyies de Treballadors Estrangers que van marxar a reforçar les infraestructures de la famosa Línia Maginot i, quan aquesta va caure, el protagonista, junt amb altres espanyols republicans, va acabar al camp de concentració alemany Mauthausen.
La vida de Francisco Aura Boronat, qui actualment té 98 anys i viu a Alcoi, no és la primera vegada que es narra. L'any 2013 els historiadors Àngel Beneito i Francesc-X Blai, junt amb el periodista Natxo Lara van publicar la biografia d'aquest alcoià al llibre Francisco Aura Boronat. Resistència i dignitat enfront de la desmemòria, llibre que ja vam comentar al blog i, com en aquella ocasió, recomane la seua lectura, ja que és un testimoni de primera mà dels horrors que van passar milions de persones als camps de concentració nazis.
Quant al treball de Jordi Peidro, és fidel a la història del protagonista i els dibuixos ens mostren els horrors sense abusar d'imatges violentes; no li fa falta, la violència està present a totes les pàgines sense haver d'utilitzar aquest recurs. Per tant la seua lectura és un nou exemple a aquesta barbàrie que va patir la humanitat durant la II Guerra Mundial. És per tant un llibre que no sols ens parla d'un alcoià, d'una part de la nostra història, sinó d'un exemple a escala universal. I aquest és un dels desitjos de Francisco Aura, qui al eixir del camp de concentració es va fixar com a objectiu a la vida ser testimoni i difondre la seua història perquè aquesta no es tornara a repetir.
Aquesta novel·la gràfica ha sigut editada per Desfiladero Ediciones i el seu preu és de 18,90 €. Recomane per tant la seua lectura. És un bon regal per a demanar als Reis Mags en aquest Nadal. Imprescindible.

1 comentario:

Pedro dijo...

Duro, muy duro, pero cierto. A destacar las primeras reflexiones del protagonista acerca de que no aprendemos. Sobrecogedor.