L'any 1998 es va commemorar el 125 aniversari de la 1ª Internacional i dels fets que van ocórrer a Alcoi el dia 9 de juliol de 1873 coneguts com El Petrolio, fets que s'han mantingut a la memòria col·lectiva de la nostra ciutat i que
al segle XIX van posar el nom d'Alcoi en la premsa de tota Europa.
Entre els actes realitzats per a aquesta commemoració, es va realitzar una exposició a la Sala UNESCO, exposició que anava acompanyada d'un catàleg editat pel Centre Cultural, amb textos dels historiadors alcoians Àngel Beneito i Francesc X. Blay.
El llibret, de sols 14 pàgines, vol ser una guia general d'aquests fets, pel que contempla una panoràmica general de la política del moment, que va influir de manera determinant en les reivindicacions laborals dels treballadors alcoians, encara que fa especial menció a la situació particular dels obrers a Alcoi, deguda sobretot a la pressió demogràfica causada per la immigració de famílies que buscaven un treball a la industrial (l'amuntegament dels habitants a habitatges deficients i sense cap tipus de condicions higièniques, les malalties que aquestes condicions de vida van suposar...) i a la mala situació social i laboral que patien (jornades laborals interminables, jornals mísers, treball infantil...). Finalment, es presenta una cronologia del succés que abraça des del dia 7 de juliol fins al 15, així com de la repressió que va suposar la rebel·lió obrera.
El catàleg no és massa complet, però hem de tindre en compte que acompanyava una exposició. Per a saber més del Petrolio, recomane la lectura d'altres llibres, com ara La revolución internacionalista alcoyana de 1873 : ("El Petrolio"), de Rafael Coloma o el capítol corresponent del llibre Història d'Alcoi (pots trobar-lo tant en valencià com en castellà) editat el 2006. També hi ha dues novel·les al respecte, Los incendiarios de Alcoy, escrita per Julio Rocha poc temps després que ocorregueren els fets, i Alcoy en llamas, d'Antonio Calero Picó, i que ja vam comentar al blog en una ressenya en gener de 2009, ressenya que podeu llegir clicant açí. A banda, a l'Arxiu Municipal d'Alcoi podeu trobar tota la documentació que va generar el Petrolio, que és molt abundant i ens explica de primera má els fets.
3 comentarios:
Crec que haveu oblidat "Lucha de clases e industrialización" (1980).
A aquest enllaç figura un resum dels fets tal qual vaig explicar-los a aquell llibre, per a la qual cosa vaig consultar els més de 30.000 fulls dels quals consta el Procés.
https://musicadecomedia.wordpress.com/2015/07/13/el-petrolio-la-primera-huelga-general-revolucionaria-de-espana/
Has oblidat, Judith, “Lucha de clases e industrialización: la formación de una conciencia de clase en una ciudad obrera del País Valencià (Alcoi, 1821-1873), llibre de 136 pàgines que vaig publicar el 1980 i que tingué un cert ressò.
Al següent enllaç pots veure un resum dels fets tal qual els vaig descriure aleshores després de haver-me llegit els més de 30.000 fulls de que aquest consta. També, parlant de novel•les, el Petrolio té una presència cabdal a “El corto tiempo de las cerezas”, que acabe de publicar.
https://musicadecomedia.wordpress.com/2015/07/13/el-petrolio-la-primera-huelga-general-revolucionaria-de-espana/
Hola Manuel. Moltíssimes gràcies pel teu comentari i la puntualització. Un oblit imperdonable per la meua part.
Pel que fa al llibre "El corto tiempo de las cerezas", reconec que no el coneixia, encara que el posaré en la llista de "Pendents" per a llegir-lo i comentar-lo al blog.
Salutacions.
Publicar un comentario