jueves, 4 de agosto de 2016

La Canal d'Alcoi : arqueologia, història i paisatge

Des de fa temps, el famós projecte Alcoinnova està resultant ser un veritable problema per a la nostra ciutat; estan els qui advoquen per la seua construcció, ja que portaria feina i prosperitat als alcoians, i hi ha els qui defensen el territori de La Canal, recolzant-se en la protecció de l'aqüífer del Molinar, que rep les aigües d'aquesta zona, en la seua proximitat al Parc Natural de la Font Roja i en la seua important vàlua paisatgística. La història pareix que va per a llarg i la societat alcoiana està dividida en aquestes dues opcions, sols cal pegar una ullada a la premsa local, tant a les seues notícies com als seus articles d'opinió.
Relacionada amb aquesta polèmica, la Universitat d'Alacant junt amb l'Ajuntament d'Alcoi van publicar en novembre del 2015 La Canal d'Alcoi : arqueologia, història i paisatge, un llibre que recull diversos articles que ens parlen dels diferents aspectes d'aquest territori: les pintures rupestres de la Sarga, els assentaments arqueològics de diferents èpoques, la colònia dels Plans, la fauna i la flora de la zona, tant del passat com del present, la climatologia al llarg dels temps, el seu poblament, etc. Pel que fa als autors, sota la coordinació de l'alcoià Ignasi Grau Mira, qui també firma alguns articles, apareixen reconeguts noms en l'àmbit acadèmic com els de Josep Maria Segura, Mauro S. Hernández Pérez o Enric Moltó Mantero. 
El que és innegable, i que deixa palés aquest llibre, és l'alt valor paisatgístic, ecològic, humà, històric i arqueològic de la zona. Des d'aquest blog vull convidar a tots els alcoians, i també a la resta, a què lligen aquest treball, ben documentat i basat en arguments sòlids, abans de posicionar-se en una banda o l'altra; que recolzen l'opció que recolzen, tinguen a les seues mans tota la informació sobre La Canal, patrimoni de tots els qui vivim i gaudim del nostre Alcoi. I per a acabar, vull reproduir un fragment de la introducció del llibre: Aquests dos aspectes de socialització del coneixement i valorització del patrimoni pensem que són objectius que  han de guiar la nostra faena (...), especialment en llocs com la Canal, que mai no han estat valorats en la seua importància paisatgística i es troben amenaçats per interessos especulatius i urbanístics. Davant de la construcció sense planificació, pensem que donar a conèixer els valors del paisatge per a poder gaudir-ne és la millor manera de protegir el territori.

No hay comentarios: