sábado, 4 de marzo de 2017

Plantas medicinales de la Sierra de Mariola

L'any 2006, la Universitat d'Alacant va publicar un treball dels biòlegs alcoians Antonio Belda Antolí i Francisco J. Bellod Calabuig sobre botànica a les nostres terres, es tracta de Plantas medicinales de la Sierra de Mariola.
Aquesta monografia està dividida en tres parts, una primera part en la qual es parla de la zona geogràfica de la Mariola: el seu clima, la flora i la fauna, etc., així com de com recol·lectar, assecar, conservar i preparar les plantes medicinals per al seu ús; la segona part, la més important del llibre, on es descriuen les plantes i les seues característiques i usos; i una part final, on es fa un estudi etnobotànic.
Com he dit, la part més important és la segona, ja que de forma individual i mitjançant una fitxa, els autors presenten la informació de forma completa i clara: fotografia, nom comú, descripció, on trobar-la, moment de la seua floració, si es tracta d'una planta fàcil de trobar o si és rara, la seua composició química, usos de la planta i, finalment, com prepara-la per a la seua utilització. D'aquesta manera es permet al lector conéixer els recursos naturals de la nostra serra i fer ús d'ells de forma senzilla.
Encara que no s'incloguen totes les espècies que es poden trobar a la Serra de Mariola, sí que estan les més representatives, quasi cent plantes diferents, per la qual cosa em sembla un llibre molt útil i recomanable. Per altra banda, els autors tenen un gran nombre d'articles, monografies i col·laboracions que avalen la seua investigació.
Si esteu interessats a consultar aquest llibre, podeu trobar-lo a les biblioteques municipals d'Alcoi, encara que, com parlem d'un llibre més de consulta que de lectura, és més recomanable tindre'l a la prestatgeria de casa. Encara podeu adquirir-lo al mòdic preu de 24 €; tapa dura, il·lustracions a color i paper de bona qualitat. 

No hay comentarios: