jueves, 25 de agosto de 2016

Lilia: Revista de las Fiestas a la Patrona de Alcoy

Aprofitant que aquest cap de setmana s'ha celebrat la festivitat de la Verge dels Lliris a la nostra ciutat, que aquest any ha anat acompanyada de la commemoració del 75 aniversari de la Verge dels Lliris com a patrona d’Alcoi i del 125 aniversari de la construcció de l’ermita de la Font Roja, m'ha semblat una bona ocasió per a ressenyar una de les revistes més veteranes que es publiquen a escala local. Parlem de Lilia : Revista de las Fiestas a la Patrona de Alcoy.
Segons conta la tradició, el 21 d’agost de 1653, es va produir al paratge de la Font Roja el miracle de la troballa  d'uns lliris amb la imatge de la Verge Maria gravada al seu interior. Quasi 300 anys després, el 1952, per a commemorar aquest centenari, es va crear una comissió que seria l'encarregada d'organitzar els actes festius a l'any vinent. Entre les actuacions que aquesta comissió va portar endavant, estava l'edició d'un butlletí mensual (més tard passaria a ser trimestral) per a informar de com anaven evolucionant els diferents preparatius. Aquest va ser el naixement de la revista Lilia, que en aquesta primera fase va comptar amb vuit números (des de gener de 1952 fins a maig de 1953) i altres quatre números d'un suplement anomenat Centenario.
Anys més tard, el 1988, l'Arxiconfraria de la Verge dels Lliris, encarregada de l'organització de tots els actes religiosos i festius que envolten la Verge dels Lliris, va reprendre la idea de la publicació d'una revista i adopta per a ella el mateix títol, Lilia, que a partir d'aquell any passaria a ser de caràcter anual i que a avui dia encara s'edita.
La revista Lilia és una publicació de caràcter divulgatiu que se centra en la figura de la Verge dels Lliris i d'altres temes religiosos; articles d'història, poesies, anècdotes, etc., a banda de tindre com a objectiu difondre les diferents activitats que l'Arxiconfraria porta endavant al llarg de l'any.
Aquesta revista, encara que no té tanta popularitat com la de Festes de Moros i Cristians, conté molts articles interessants i no hauria de passar desapercebuda per al gran públic. Sols cal mirar els noms que firmen alguns dels articles que conté la revista: Adrián Espí Valdés, Georgina Blanes Nadal, Ernesto Valor Calatayud, Josep Lluís Santonja, Josep Tormo Colomina, Rafael Sebastiá Alcaraz, Gabriel Guillem García, Rafael Coloma, etc.
Per a aquells que vulguen consultar-la, a la Biblioteca Central tenen la sèrie completa, tant la primera fase dels anys 50 com les publicades a partir de 1988.
També vull deixar-vos l'enllaç del blog Serafí, blog de les Biblioteques Municipals d'Alcoi, que també ha aprofitat l'ocasió i ha publicat un post amb el mateix tema, i del que he obtingut part de la informació utilitzada per a fer aquest post.


No hay comentarios: